Burj Al Arab Hotel Dubai

BlackBerry ve Apple için şikayet

Written By THA on Sunday 11 November 2012 | 13:38

Vergi ödemedikleri gibi herhangi bir düzenlemeye de tabi değiller.

Türkiye’deki mobil servis sağlayıcıları, 40 milyon dolarlık pazarın yüzde 80′ine sahip Apple, Android ve BlackBerry’yi, Türkiye’de hiçbir ‘vergi’ ‘düzenleme’ye tabi olmadıkları için Maliye Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’na (BTK) şikayet edecek.

Mobil Servis Sağlayıcısı İşadamları Derneği (MOBİLSİAD) Başkan Yardımcısı Burak Kır, yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki mobil servis sağlayıcılarının, yüzde 60′ın üzerinde vergi ödeyip, telekominikasyon ile ilgili düzenlemelere uyma zorunlulukları olduğunu söyledi.

HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR
Türkiye’de pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncuların ise vergi ödemedikleri gibi herhangi bir düzenlemeye de tabi olmadığını vurgulayan Kır, “Devletimizin önemli bir vergi kaybına neden olan bu durum, Türk firmaları açısından ise haksız rekabete neden oluyor. Konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyarak, sorunun bir an önce çözülmesini isteyeceğiz” dedi.

Kır, Türk şirketlerinin hiçbir şekilde devlete vergi ödemekten kaçınmadıklarını ifade ederek, “şöyle devam etti:

“Global oyuncular madem ki Türkiye’de iş yapıyorlar, o zaman bizler ile aynı şartlarda çalışacaklar. Eğer onlar da bizler gibi vergi vergi ve kanunlara tabi olurlarsa, devletin bu alandan aldığı vergi gelirleri ikiye katlanır. Bizler için ise pazardaki haksız rekabet ortamı giderilmiş olur.”

YÜZDE 50′Sİ AKILLI TELEFON
GSM operatörlerinin ellerindeki telefonların yüzde 20′sinin akıllı telefonlardan oluştuğunu ve satılan cep telefonlarının yüzde 50′sini akıllı telefonların oluşturduğuna dikkati çeken Kır, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanılan tüm cep telefonlarının akıllı cihazlardan oluşacağını ifade etti. Burak Kır ayrıca, “Türkiye, özellikle global oyuncular için gerek vergisel gerekse hukuksal düzenlemeleri bir an önce hazırlamak ve uygulamak zorunda” dedi.
Kır, cep telefonu teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimi de değerlendirirken, yeni bir dünya ile karşı karşıya olduklarını, bunu da ‘Akıllı Cihazlar Dünyası’ olarak isimlendirdiklerini söyledi.

YÜZDE 60′I VERGİYE GİDİYOR
Akıllı telefonlar sayesinde cep telefonlarından yapılan işlemlerin daha kolay ve hızlı olduğuna dikkati çeken Burak Kır, “Spor, bilgi, eğlence, oyun, müzik ve mobil ticaret hizmetlerini artık akıllı telefonlar sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu tüketicilere önemli bir avantaj sağlarken, piyasa oyuncuları olan bizleri haksız rekabet ile karşı karşıya bırakıyor” dedi.

Kır, “Şu anda akıllı telefonlar üzerinde satılan uygulamalar pazarının yüzde 80′i global oyuncuların elinde. Ancak onlar hiçbir vergi, kanun veya düzenlemeye tabi değil iken, Türk şirketler ise 1 TL’lik ürünün neredeyse yüzde 60′ını KDV, ÖİV ve diğer vergiler şeklinde devlete ödüyor” şeklinde konuştu. (Sözcü)

Comments