Burj Al Arab Hotel Dubai

iPhone 5 ile ilgili şok iddia!

Written By THA on Friday 14 September 2012 | 00:38

Dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinden Apple, merakla beklenen iPhone 5'i sonunda açıkladı. Ancak yeni iPhone'un üretim sürecinde Çinli öğrencilerin köle gibi çalıştırıldığı yönündeki iddialar gündeme bomba gibi düştü.

New York Times'ta yer alan haberde, şirketin Çin'deki üretim ortağı olan Foxconn Technology'nin, iphone 5'in planlama ve yapım aşamalarında mesleki öğrencileri köle gibi kullandığı öne sürüldü. Çin'in Zhengzhou kentinde üretim yapan Foxconn, çıkan söylentiler üzerine yeni iPhone'un yapım sürecinde söz konusu öğrencileri "stajyer" olarak çalıştırdığını kabul etti. Ancak bu öğrencilerin istediği zaman ayrılmakta özgür olduklarını açıklayarak konumunu savundu.

Öte yandan, Çin'in devlet merkezli medyası da Foxconn'un geçtiğimiz haftalarda ülkenin doğusundaki Huai’an kentinde de yüzlerce öğrenciyi zorla üretim bandında çalıştırdığı yönünde haberler yapmıştı. Çıkan bu haberlere göre, Huai’an'de çalışmaya mecbur bırakılan bu ogrenciler Apple'ın yeni iPhone'u için kablo üretiyordu.

Foxconn'un açıklamalarının doğru olmadıgını belirten Çin Emek İzleme Örgütü yetkilisi Li Qiang, yüzlerce ogrencinin öğretmenleri tarafından şirkette çalısmaya zorlandığını öne sürdü. Li, geçtiğimiz günlerde kurumuyla birlikte yaptığı bir araştırmada üretim bandında çalışan işçilerden görüşebildikleri 87 kişinin 10'unun öğrenci olduğunu söyledi. Gerçek sayının daha ürkütücü bir boyutta olduğunu öne sürüyor.

Foxconn'un daha çocuk yaştaki öğrencileri ülkenin başka kentlerinde yer alan fabrikalarında da çalıştırdığı onceden pek çok kez gündeme gelmişti. Teknoloji devi Apple ise iPhone'u ucuza üretebilmek için Foxconn'dan hiç vazgeçmedi. (Akşam)

Comments