Burj Al Arab Hotel Dubai

Steve Jobs yerli tableti göremeden gitti!

Written By THA on Saturday 18 February 2012 | 21:17

Apple’ın efsane patronu Steve Jobs’ın son arzusu yerli iPad üretmekti. Ancak yüzde 100 yerli iPad, iPhone, iPod’u göremeden hayata gözlerini yumdu!

Geçtiğimiz kasım ayında kaybettiğimiz Apple'ın efsane patronu Steve Jobs son dileği gerçekleşmeden hayata gözlerini yumdu. "Neydi bu isteği" diye soranlara "Yerli bir Apple Machintosh, iPod, iPhone ve iPad göremeden gitmek çok büyük talihsizlikti. Türkiye kendi yerli tabletini aramaya devam etse de "yerli" kavramı biraz kafamı karıştırdı.

"Yerli hatta yüzde 100 yerli, ne demek" diye sorunca, yanıt bulmak için biraz iPad kovanına çomak sokmak gerektiği ortaya çıktı. Bunu da yan gelip yatarak bulamam. Steve Jobs'ın gözü arkada kalmasın diye iPad ve iPad 2'deki yerlilik oranını gözden geçirelim.

Şimdi işi ciddiye alıp iSuppli araştırma şirketinin iPad ve iPad 2 karşılaştırmalarına göz gezdirelim..

HERŞEY YURTDIŞINDAN

Önce Çinde fabrikaya üretim emri gitmeden ucuz alüminyum siparişlerini verelim. Sonra kamera için Japonlarla görüşelim. Kameranın megapikselini rakipler kadar yüksek yapalım. Ekran için Güney Koreli Samsung veya LG'den teklif isteyelim. Apple iPad 2'de hiç bir fedakarlıktan kaçınmamış tam 47 dolar fark ödemiş. Tableti gösteren dokunmatik ekranı ise hiç bir fedakarlıktan kaçınmamak gerekiyor. Biz de daha fazlasını verip ekranın iyisini ve duyarlısını alalım. Pil için yeniden Japonya ile görüşeceğiz. Ancak pili daha dikkatli tüketmek gerek. Her ikisini de işlemci etkiliyor. Apple gibi işlemcinin patent haklarını elimizde tutup üretimi Samsung'a yaptıralım. Samsung ile aramız bozulursa, Japonya'dan başka bir üretici bulalım..

Bunu bir yerlere not alalım..

MALİYET UCUZLUYOR

İşlemcinin tasarımını Apple yapıyor. Ancak üretim için en ucuz ve en iyi Samsung yapar. Onu kullanalım. Şimdi diğer detaylar için fazla kafa yormadan yine Uzakdoğu merkezli şirketlere sipariş verelim. İşimiz bitti mi? Hayır!.. Şimdi sıra nerede nasıl yazılım tarafında. Önce işletim sistemi için uğraş vermek gerekecek. Sonra yazılım tarafında çalışacağız. Uygulamaları bedava vermemek gerek. Hemen bir ödeme sistemi geliştirelim.. Sonra uygulama geliştiriciler için bir program hazırlayalım. Şimdi sıra, pazarlama, reklam ve mağaza işine.. Çok üstünkörü geçsek de herşeyi unutmadan soralım; bu tableti kim üretti? Paketleme ve montaj için Çin'de değil de Türkiye'de yapalım. Şimdi bu tablet nerede üretildi? Kim daha çok kazandı? Şimdi yerli tablet için adım atma zamanı elimizi ve aklımızı tutmayın!

HESABI ŞAŞIRMAYIN
Dünyada tedarik zincirinin ne işe yaradığını bilmeden yerli tablet üretmek kolay değil. Şimdi hesabı gözden geçirelim..Apple, üretim ve paketleme işlerini Çinlilerle çözmeye kararlı. Çünkü onlardan ucuzu yok. Bir adet iPad'in toplam paketleme maliyeti işçilik dahil, 7 - 10 dolar arasında değişiyor. Bu rakamlar bizim rakibimizin üretimle uğraşan Çin değil, uygulama, pil ve ekran teknolojisiyle uğraşan, marka ve yazılım sahibi ülkeler olduğu belirtiliyor.

Peki bizim yerli tablet rüyamız ne kadar tutarlı?
(TİMUR SIRT-sabah)

Comments